Pecanje Soma u proleće varaličarenjem i živim mamcima, mesec April!

Pecanje Soma u proleće varaličarenjem i živim mamcima, mesec April!

Pecanje soma u proleće je pravo zadovoljstvo, svaki strastveni ribolovac jedva čeka mesec April i malo toplije vreme da se som podigne sa dna i krene da lovi. Svakom pecarošu je vrlo dobro poznato da se u prolećnim mesecima love najkrupniji primerci soma, pravi kapitalci. Naravno svakog od ribolovca zanima gde da pronađemo soma u proleće, koja su to mesta za ribolov i kako da ih prepoznamo, da li da koristimo žive mamce za pecanje u proleće ili da koristimo pak varalice. Potrudiću se da vam dam neke odgovore na ova pitanja i da vam ovogodišnji prolećni ribolov bude uspešan.
Mesto za pecanje soma u proleće
 
Soma u proleće treba tražiti na “starim mestima za pecanje”, tačnije na mestima koje reka nije promenila u toku zime i gde je obala ostala netaknuta. Proleće uvek donosi turbulentan vodostaj, što zna nepovoljno da utiče na ribolov, ali takođe u prolećnim mesecima ume vrlo često da podigne krupnog soma sa dna reke. Som je posle zime gladan i predstoji mu mrest, što je još jedan od povoda da krene u aktivan lov.
Mesto na kome će se som u proleće javiti jeste gde se dele dve struje, gde ima neka prepreka u vodi, tamo gde se voda komeša. Soma možete pronaći i u mirnijim delovima reke, ali tu je on razuđen i dosta ga je teže upecati. 
Pored strujanja vode takođe treba istražiti i dno reke koje naravno direktno utiče na strujanje vode. Tamo gde se nalazi neka rupa u dnu ili krupan kamen, vrlo često će na površini biti prikazano kao vir, ukoliko reka nije mirna u delu na kome pecate. Som se nalazi baš tu, pored prepreke ili pored samog vira, čeka i vreba vašu varalici da prođe pored njega kako bi je zagrizao i upecao se. Tražite to čuveno ogledalo na površini vode i pecajte tik uz njega.
U prolećnim mesecima pecanje ne sme biti statično, potrebno je da pokrijete što veći teren. Krupan som je podignut iz mulja i nikada ne znate gde možete upecati kapitalca. Somovi koji su krupniji imaju drugačije navike od manjih somova, tako da mesto za pecanje može lako da vas iznenadi i da dobijete krupnu ribu tamo gde nikada ne biste pomisli da će se nalaziti.
Varličarenje soma u proleće
 
Moj vam je savet da u proleće na pecanje pođete samo sa jednim štapom u ruci, par glavinjara i voblerima sa jakom vibracijom. U prolećnim mesecima som posebnu pažnju pridaje vibraciji. Zašto je to tako? Zato što je “keder” još uvek uspavan, a som je gladan i on kada oseti vibraciju jednostavno odlepi, poraduje se da je našao kedera. U mesecu Aprilu svima preporučujem da pecaju soma varalicama jer su šanse za uspeh daleko veće od pecanja na prirodne mamce. U nastavku teksta ću vam svakako opisati kako možete pecati soma i prirodnim macima u proleće, ali vam sa varaličarenjem garantujem daleko veći uspeh u pecanju.
 
Varalice za soma u ploćenim mesecima
 

U Aprilu naviše volim da pecam soma na čuveni brzotrz i glavinjare. Zašto baš na ta dva tipa varalice? Zato što imaju fantastiču vibraciju i veoma se uspešno vode u delovima reke u kojima som u proleće lovi.

Način vođenja varalice u Aprilu

 
Glavinjare u proleće nije potrebno džigovati. Dovoljno je samo da prilikom zabračaja sačekate par sekundi da se glavinjara spusti u srednji sloj reke i potom konstantno motajte mašinicu, to je cela mudrost. Ovom tehnikom pecanja izbegavate kidanje varalica, a pecate u pravom sloju vode u kome se som nalazi u ovom godišnjem dobu.
 
Brzotrz je jedna fantastična varalica koju teško da možete da iskidate, sem ukoliko nespretno zabacujete. Brzotrz stvara jaku vibraciju kojoj som ne može da odoli u prolećnim mesecima. Prošle godine sam imao za sat vremena dva soma od po 5kg, na brzotrz od samo 6 cm i 9 gr. U prolećnom pecanju veličina varalice nije bitna, bitno je koliko jaku vibraciju stvara varalica i da li je vodite u pravom sloju reke.
Boja varalica za prolećno pecanje soma
 

Boja varalice po meni u proleće i ne igra neku ulogu u pecanju soma. U proleće je voda uglavnom zamućena, a som ima slab vid i kao što sam više puta napomenuo u ovim prolećnim mesecima za pecanje soma je uglavnom presudna vibracija, rad varalice. Ukoliko pak smatrate da boja ima uticaja, probajte različite dekore, neće škoditi, ja nisam primetio razliku ali nije na odmet da istražite.

Pecanje soma u proleće živim macima

 

Ukoliko pecate soma samo živim mamcima i ne volite varaličarenje evo par saveta koje mamce za pecanje da koristite u proleće i kako da odaberete mesto za dubinski ribolov soma živim mamcima. Pre nego što krenete u prolećni ribolov soma, obavezno proverite prošlogodišnje strune, u kakvom su stanju, jer sad grizu uglavnom krupne Moravske i Dunavske brkate nemani sa dna reke. 

Mesto za pecanje soma živim mamcima u proleće

 

Birajte zemljanu strmu obalu sa velikom dubinom, idealno je ako ima prelaz u plići deo reke. Samo pazite na odronjavanje obale. Strme zemljane obale su sklone odronima u prolećnim mesecima posle obilnih kiša i snega, kada se reka povlači. 

Ovo su delovi reke u kojima inače leže krupniji primerci soma i tu se mogu dobiti tokom cele ribolovačke godine. Moj Vam je savet da u rano proleće napravite takozvanu škarpu, ašovom napravite silaz do vode u vidu stepenica i tako ćete biti osigurani od odrona, a ujedno ste sebi napravili i mesto za pecanje tokom cele godine. 

Mesta za pecanje ispod zemljane obale kakvo sam iznad opisao takođe pogoduje i pecanju šarana, nije na odmet da uvek imate zabačen i jedan štap na običan kuvani domaći kukuruz, nikad se ne zna kad može da naiđe koje šaranče. Pratite da je pozica na reci na kojoj pecate neka unutrašnja krivina reke, sa mirnijim tokom. Spoljašne krivine reke su dobre za ribolov u letnjim mesecima.

Najbolji živi mamci za pecanje soma u proleće
 
Najbolji mamci za pecanje soma u proleće su ritska zelena glista, dudurbak, vodeni cvet i  naravno crvenperka ukolko uspete da je pronađete. Napunite dobro udicu i uvek ostavite slobodan vrh kako bi riba mogla dobro da se zakači. Kada stavljate glistu na udicu obavezno stavite po koji krak da visi dosta van udice jer to mami soma. 
Ubrizgajte malo joda u glistu, som ukoliko prvi put samo malo pipne mamac, kada oseti jod on ga neće ostaviti dok se ne zakači na udicu. Ovom tehnikom možete dobiti i krupnu mrenu na štapu s’ tim da za soma uglavnom koristimo veće udice koje nisu pogodne za mrenu, ali nikad se ne zna kakva nam je sreća.
Ukoliko pecate soma na dudurbaka obavezno mu odsecite vrhove i što više ga nanižite na udicu. Ovde ribolovci često greše pa kažu dudurbak je žilav dovoljno je da ga probodem samo na dva mesta i neka vise kraci sa udice da mame brku. Nije baš tako, kada dudurbaku ostavite dosta krake da vise sa udice, iako ste mu odsekli krajeve, on često ume da se uplete oko osnovne strune i samim tim vaš mamac je umrtvljen u vodi i postigli ste suprotan efekat od onog koji ste želeli.
Vodeni cvet je jako teško pronaći, a ni cena mu nije mala. Ja sam ga mešao sa brašnom i kučinom ili vatom. Kada se dobro umesi stavlja se na trokraku udicu, i koristi se klizeći sistem. Kada se zabaci, prst se stalno drži na struni jer vodeni cvet som jako pipavo uzima. Verujte da ukoliko se som nalazi u krugu od 100 metara od vašeg mamca, osetiće vodeni cvet i dobićete soma u roku od 20 minuta pecanja. 
Ukoliko ne budete imali nikakvo pipanje u prvih dvadeset minuta, menjajte mesto obavezno. Savetujem da ukoliko menjate mesto idete nizvodno od mesta na kome ste pecali pre toga, jer se vodom raznosio miris vodenog cveta, pa je velika verovatnoća da ste nizvodno probudili nekog krupnog soma.
Veliku prednost kod pecanja vodenim cvetom imaju varaličari, jer su vremenom stekli taj refleks da reaguju u pravom trenutku, kontriraju. Ribolovci koji pecaju uglavnom dubinskim sistemom, nemaju taj refleks i zbog toga imaju česte promašaje kada pecaju na vodeni cvet. Kada osetite to pipanje na struni, iako je ono malo to ne znači da je riba koja grize mamac mala, već jednostavno tako som uzima vodni cvet. Ne odustajte posle više promašaja, izvežbaćete i vi ruku za pecanje vodenim cvetom, a nakon toga ćete poželeti da vodeni cvet imate uvek u svom ribolovačkom asortimanu.
Visina predveza u prolećnom ribolovu soma živim mamcima
 

U prolećnom pecanju soma savetujem jako visok predvez ili klizeće olovo sa predvezom od 30 cm. Ukoliko ne koristite klizeći sistem podignite predvez na visinu od 40 cm do 50 cm. Za predvez minimalna debljina najlona treba da vam bude 0.25 mm i savetujem da to bude krući najlon, kako bi što bolje odvojio mamac od osnovne strune. Kod dubinskog ribolova soma na žive mamce, pola uspeha je ukoliko vam mamac za pecanje u vodi stoji ispravno.

Nazad na blog

Ostavi komentar

Komentari će biti odobreni pre nego što ih objavimo.